Nieuws

MoonCamp Challenge

21 december 2023

Sinds het begin van het kernconcept Materie, Tijd en Ruimte zijn de leerlingen bezig geweest met het ontwerpen van een eigen maanbasis.

Door middel van vier voorbereidende lessen hebben leerlingen zich verdiept in het leven op de maan. Hoe bouw je een maanbasis? Laat je alle materialen overvliegen in een raket of kan dit anders? Hoe laat je planten groeien als het 14 aardse dagen nacht en 14 aardse dagen licht is op de maan? Hoe zorg je voor zuurstof? Waar haal je water vandaan? Hoe wek je energie op? Waar zet je de maanbasis neer, op de polen van de maan of in een krater? Hoe ga je om met vallende meteorieten? Leerlingen hebben er allemaal over nagedacht.

Stap voor stap hebben ze hun schetsen uitgebreid met de kennis die ze opdeden. Daarna was het de uitdaging om deze schetsen leven in te blazen en te vertalen naar een maquette. Er moest nagedacht worden over vormgeving en materiaalgebruik. Leerlingen hebben met behulp van thuis spullen meegenomen, wat heeft gezorgd voor prachtige presentaties vandaag. Vele ouders, verzorgers en geïnteresseerden hebben de leerlingen bevraagd over hun ideeën. Na de vakantie hopen we de 10-14 originaliteits-/presentatieprijs bekend te maken. En dat niet alleen, met dit project deden we mee met de Moon Camp Challenge 2023 van ESA. Een Europese wedstrijd waardoor mogelijk een team van 10-14 een prijs zou kunnen winnen. We wachten dit in spanning af.

Dat de futuristische gedachte van leven op de maan mogelijk snel werkelijkheid wordt door NASA’s nieuwe project ‘Artemis’, maakte het project niet alleen interessant maar ook relevant.

Lees hier meer over: https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5370284/nasa-maan-artemis-bemande-missie

 

Dank aan alle ouders/verzorgers en anders geïnteresseerden voor hun aanwezigheid vandaag. De projectmarkt was druk bezocht waardoor ik overal stralende gezichten van leerlingen zag.

 

En nu (bijna) tijd voor vakantie!

 

Met vriendelijke groeten,

Margreet Abrahamse

Gerelateerde nieuwsberichten

Vogels spotten

24 mei 2024

Uit de verf

25 april 2024

Realisatie: